molen - Lekkerkerk door de Tijd

menu
keuze menu
Ga naar de inhoud
Het molentje van Lekkerkerk      
Officiƫle opening molentje van Lekkerkerk

Op vrijdagmiddag 27 oktober werd tijdens een wat regenachtige bijeenkomst, maar met toch nog een behoorlijke opkomst, de oude miniatuurmolen opnieuw "geopend". Na een grondige restauratie heeft het molentje een goede plek gevonden in het Baanderspark.
Het origineel stamt al van voor de oorlog. In de schuur van de werkvoorziening van jeudigen aan de toenmalige Lange Achterweg (tegenwoordig de Burg. v.d. Willigenstraat) werd de molen gebouwd. Lange tijd heeft de molen bij de school gestaan en daarna in het dierenparkje van De Jager. Maar achterstallig onderhoud werd het molentje bijna teveel. Gelukkig bood Cees de Graaf onderdak aan een ploeg mensen die met veel liefde en enthousiasme de molen zouden restaureren.

Wethouder Pannekoek vroeg voorafgaande aan zijn toespraak nog een moment van stilte voor de vele gevallen van overlijden die de bouwploeg of partners van de bouwploeg moesten verwerken. Daarna schetste hij het verleden van de molen. Daarbij stak hij voor wat het verval betreft ook de hand in eigen boezem. Maar om te voorkomen dat over 20 jaar weer een restauratie moet plaatsvinden, heeft de gemeente het onderhoud dit keer uitbesteed aan Monumentenwacht. Daarmee wordt recht gedaan aan het belang van het molentje voor Lekkerkerk. Cees de Graaf ging daarna in op de voorgaande restauraties en de teamgeest van de bouwploeg. Ze wisten precies waar een mooi stuk teak of eiken in een schuur stond. En zo werd het molentje op een duurzame manier opgebouwd.

Laten we trots zijn wat deze ploeg vrijwilligers voor elkaar heeft weten te brengen en ga eens kijken in het Baanderspark hoe mooi de molen erbij staat!
Historie molentje van Lekkerkerk

Het molentje van Lekkerkerk is op verzoek van Burgemeester Roos als werkgelegenheidsproject gebouwd door jeugdige werklozen. Dit vond plaats in 1936/1937, dus voor de laatste wereldoorlog. Hij werd geplaatst op het laantje naar het vroegere voetbalveld (huidige KW School).

Na een lang verhaal met veel omzwervingen ontfermde de historische vereniging "Lekkerkerk door de Tijd" zich over de verpauperde molen. Met een financiele ondersteuning van de Gemeente Lekkerkerk en koop van certificaten door vele Lekkerkerkse bewoners werd de molen geheel gerestaureerd en in het dierenpark in de Oosterhof geplaatst. De werkzaamheden onder leiding van wijlen Cor van Vliet werden verricht door Adri van Vliet, Arie Kaptein, Henk van Tol en Joop de Jong. De molen werd in 2007 officieel overhandigd aan de Gemeente Lekkerkerk. Afspraak was dat leden van de historische vereniging de molen onderhielden, waarvoor de Gemeente een jaarlijkse financiele vergoeding gaf. Vanwege de herindeling tot Gemeente Krimpenerwaard werd deze vergoeding ingetrokken en zou het onderhoud door de Gemeente worden uitgevoerd. Dit gebeurde niet en de molen viel helaas weer in verval.

Na veel overleg met de Gemeente en inspanning van onze vereniging is de molen verplaatst naar de werf van Cees en Gerry v.d.Graaf op Schuwacht 208. Cees heeft toen spontaan aangeboden de molen met behulp van vrijwilligers weer in de oude staat te brengen. Op zaterdag 16 maart 2019 is officieel gestart met de werkzaamheden. Een drietal vrijwilligers waren aanwezig.
Terug naar de inhoud