archeologie - lekkerkerkdoordetijd

Webbeheer: Pim v.d.Berg
Welkom op de site van
Ga naar de inhoudde Werkgroep Archeologie Nederlek is op 22 augustus 2006 opgericht en bestaat uit leden van de historische verenigingen “Lekkerkerk door de tijd” en “Crempene”.   

Wat is eigenlijk archeologie ? Het gaat om bodemvondsten van menselijke bezigheden in het verleden. Archeologie betekent letterlijk oudheidkunde, waarbij er geen begrenzing is in tijd. Als het maar over mensen gaat. De vondst van een helm uit de laatste wereldoorlog kan even veel betekenis hebben dan een stenen bijl van een miljoen jaar oud
Sloopwerkzaamheden in de dorpskern van Krimpen vormden de aanleiding tot de oprichting van de werkgroep. Daarnaast was de schenking van een grote hoeveelheid aardewerkscherven uit Krimpen door de amateur-historicus Jan van Lit een flinke stimulans om ons te verdiepen in allerlei soorten aardewerk.
De oppervlaktevondsten waren afkomstig uit de ondergrond van de stokoude boerderij van Huizer, tegenover het oude gemeentehuis, die in 1981 gesloopt werd.
Alle WAN-leden zijn ook lid van de Archeologische Werkgemeenschap Nederland die sinds 1951 bestaat en  ruim 2500 leden heeft. Deze landelijke organisatie is opgedeeld in regio’s.
Wij zijn aangesloten bij regio 11 met standplaats Dordrecht. Voor advies kunnen wij daar terecht. Ook worden er cursussen, lezingen en excursies georganiseerd.

De activiteiten van onze werkgroep omvatten de bestudering en registratie van vondsten, het samenstellen van exposities, publieksvoorlichting en veldwerk. Zo verzamelden we bij de aanleg van de nieuwe N210 honderden scherven van kogelpotaardewerk uit omstreeks 1200, die nauwkeurig beschreven worden. Gelukkig beschikken we sinds oktober 2008 over een werkruimte, waar we het te bestudeerde materiaal kunnen uitleggen op grote tafels.       
                                            
Heeft u ons wat te vragen of te melden? Bel  s.v.p. naar de contactpersoon van de werkgroep:
0612229106

ROKOPHOUDER                                            


Dit 11 cm lange voorwerp  is 28 jaar geleden gevonden door Jan den Ouden in de griend van Schuwagt. In die tijd werd er baggerspecie uit de Rotterdamse havens gestort om afkalven van de grienden tegen te gaan.
Het is gemaakt van koper met een rubberen bekleding aan de binnenkant van de schotelvormige verdikkingen en dateert ongeveer uit de periode 1890-1920. De twee smalle verende stroken worden op elkaar gedrukt door een klemmetje van schuifbare rolletjes.  Zoals de naam al doet vermoeden konden de dames de lange rokken op deze manier omhoog halen bij het belopen van modderige of slecht geplaveide straten.  
De ophouder is niet kompleet, want er hoort een grove ketting met een klem aan te zitten, die om de tailleband van de rok kon worden geschoven. Op deze klem was vaak een ronde versiering aangebracht.
Toen de vinder in 2008 een Schots kasteel bezocht, zag hij in een vitrine een kompleet exemplaar, waar een verklarende tekst bij stond.  Eindelijk was de functie bekend!!
Terug naar de inhoud